PERINGATAN:
jika kolagen kering anda menunjukkan pertumbuhan kristal putih seakan2 kulat,sebenarnya ia bukan kulat!
ianya merupakan hablur garam laut iodin yg terhasil bila mana suhu lembap..
ianya blh di buang dgn membasuh sebelum di rebus..
jangan panik kerana ini merupakan ciri2 kolagen marine asli
CARA2 PENYEDIAAN:
-basuh hingga bersih...
-rendam 8jam/semalaman...
-basuh lagi dan tapis..
1)untuk di jadikan seperti agar2:
-campurkan kolagen dgn air dan rebus dgn api sederhana sehingga kolagen cair
-boleh juga di masukkan daun pandan supaya berbau harum.
-kolagen yg sudah cair,masukkan dalam tupware dan sejukkan
-kemudian di simpan dalam peti ais (keluarkan bila nak makan)
2)untuk di campur dalam masakan
-kolagen yg sudah di rendam semalaman
-celur dgn air panas
-potong2 jika terlalu panjang.
-dan boleh la di campur dgn kerabu,sambal atau apa saja jenis makanan yg bersesuaian..
CARA MAKAN KOLAGEN YG SUDAH DI MASAK MENJADI AGAR2 TADI:
-ambil 2,3 sudu setiap pagi sebaiknya sebelum sarapan dan waktu malam sebelum masuk tidur
boleh di makan begitu sahaja atau di campur ke dalam minuman.
-elakkan minum kopi,teh dan minuman berkafein atau berkarbonat 3jam selepas pengambilan kolagen
sbb ianya boleh menyerap vitamin C,kolagen dan gluthathione (agen pencerah) dlm badan kita.
-perbanyakkan minum air kosong,sekurang2nya 2,3gelas sehari..
p/s:kalau x lalu nak makan kolagen yg di rebus asli tanpa apa2 campuran ,
anda juga boleh meletakkan sedikit madu ke dalam kolagen yg sedang di rebus,
atau di campur dgn pati sirap,oren dan sbgnya.. tapi yg ni xboleh di buat utk masker,losyen atau lulur ye,sbb dah manis..:)
No comments:
Post a Comment